keskiviikko 12. huhtikuuta 2017

Vertaistukea

Tänään oli hyvä päivä. Vauvaa ajatellen.
Oon pitkään jo miettiny sitä että ois kiva jos ois ees joku, jonka kans vois vaihtaa ajatuksia, kysellä miten on raskaus menny ja kaikkea muutaki mitä vaan mieleen tulee ja mikä liittyy raskauteen, vauvaan, vauvan tarvikkeisiin, äitiyspakkaukseen jne. Päätin sit laittaa oman kuntani facebook sivulle ilmoitusta että löytyiskö samassa tilanteessa olevia... Tai, jolla ois lapsia jo ennestään tai pienet lapset.
Mulla ku tää on ensimmäinen nii kaikki on täysin uutta, eikä aina oikein tiiä että miten päin pitäs mistäki asiasta aatella. Sain kivasti vastauksia yksityisviestillä ja paljo oli niitä, joilla oli jo lapsi, vuoden ikäinen tai sinnepäin. Sit oli alle vuoden ikäisiä kans. Myös pari odottavaa löyty. Onneksi.
Kävin tänään sit yhen odottavan äidin kans kahvilla, hänkin odotti esikoista ja oli tosi vapauttavaa ja ihanaa ku sai kuulla kokemuksia häneltä ja vähä puolin ja toisin kertoa ajatuksia, pelkoja ym. Yhdessä ihmeteltiin ja kun vauvat on ensimmäisiä molemmille nii ei tarvinnu miettiä sitä että mitähän tuo nyt ajattelee ku mää vaan tästä vauvasta puhun... Hänellä on pari kuukautta aikasemmin laskettu aika ku mulla. Se nyt vaan on nii että aika pitkälle tämä meijän elämä pyörii nyt vaan tän vauvan ympärillä ja kaikki asiat mistä puhutaan nii jotenki aina liittyy vauvaan tai se liitetään vauvaan jotenki. :D Oltiin yli 2 tuntia kahvilla tuolla kylällä ja sit piti lähtä jo pois ku kyseinen paikka meni kiinni.
Paljo puhuttiin synnytyksestä ja imetyksestä, ja niistä peloista. Kyllä huomaa että vertaistuki on tosi tärkeetä ja sit on kiva ku toinen on jo menny oman vaiheen ohi, nii voi kysellä vähä vinkkejä että mitä vois olla tulossa ym. Ja minusta oli hauskaa kun molemmilla oli vauvamaha. Se on jotenki nii ihanaa että odottavat äidit löytää toisensa ja on suunnilleen saman ikäsiä ymym... :)

Sit puhuttiin paljo siitä, mikä varmasti kaikkia mietityttää ja voi tympästäkki. Että jotenki oletetaan kun odottaa vauvaa, että kaikilla saa olla mielipide ja oikeus sanoa miltä näyttää. "Ootpa lihava" "miten sulla noin iso maha on?" "Joko sää kohta synnytät ku sulla on noin iso maha" "Kasvaapa tuo sun maha hurjaa vauhtia" Ja ei siinä mitään vaan tuon viimeisimmän lauseen ku kuulet joka päivä samalta ihmiseltä nii alkaa olla jo sillain että piä se turpasi kiinni, ei se nyt yhden yön aikana nii paljoa kasva. Jokaisen maha kasvaa eri tavalla ja se riippuu monesta asiasta. Onko kohtu eteen, vai taaksepäin kallistunu. Onko odottaja laiha vai lihava, (anteeksi lihava sanaa). Joillaki ruumiinrakenne on jo semmonen että ei huomaa vaikka ois viimesillään raskaana, vauva kasvaa jotenki äidin sisälle niin ettei vatsa missään vaiheessa kasva kovin suureksi, ja joillaki raskausmaha näkyy jo 12 viikon kohdalla hyvinki selvästi. Haluan muistuttaa ihmisiä siitä että elkää hyvänen aika menkö sanomaan ihan mitä sattuu sille odottavalle äidille, se voi tuntua varsinki esikoista odottavasta äidistä tosi pahalta, vaikkei sitä näytä. Oman kehon muutokset voi olla muutenki tosi rankkoja uudelle äidille ja sitten sitä vielä lietsotaan typerillä ja ajattelemattomilla kommenteilla. On se ittiäki tympässy vaan oon ainaki tähän mennessä yrittäny suodattaa ne toisesta korvasta ulos ja toisesta sisään ja tuumannu aina vaan että kyllähän se mahaki kasvaa ku lapsi kasvaa, sitte sais olla huolissaan jos maha ei kasvas ollenkaan... Ja ei, kaikki äidit ei halua kuulla sitä että onpa sun maha kasvanu tai näytätpä lihavalta. Sama ku sanoisit jollekki oikeasti lihavalle ihmiselle että millon oot aatellu ruveta laihuttaan. Ei varmaan tunnu kivalta. No mutta, näitä ajattelemattomia ihmisiä on.

Sit oon miettiny sitäki että kaikki haluaa kokeilla ja tunnustella mahaa, joo oon itekki syyllistyny siihen mutta lähinnä siksi että oon saanu kerran kokeilla miltä se raskausmaha tuntuu. En mää oo koko ajan hipelöimässä toisten mahoja ja oottelemassa josko sieltä joku potku tuntuis. Jokaisella on kuitenki se oma itseä koskeva alue vaan ja nyt ku itekki ootan nii oon tullu hyvin tietoiseksi tästä omasta alueesta ja haluan pitääkki sen omana alueena. Tai se että jos haluaa kokeilla nii kysyis ees ensin että saako kokeilla eikä vaan rynnätä siihen, että annappa minäpä kokeilen, no en anna.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti