lauantai 11. syyskuuta 2021

Vatsavaivat

Meillä kesti sitä rauhallista ja tyyntä vauva arkea peräti kaksi viikkoa. Sen jälkeen alkoi vatsavaivat. Vauva on ollut pari viikkoa muutenkin todella tyytymätön, eikä mikään oikein ole hyvin. Jotenkin sitä kerkesi jo ajatella että nyt päästään helpommalla, kun alku oli niin rauhallinen, mutta näyttää siltä että samanlaisia vatsakipuja on kuin esikoisellakin. Pari viikkoa ovat olleet aika haastavia. Ei onneksi ole niitä koliikki itkuja, mutta on raastavaa nähdä kun toisella on niin hankala olla. Toki on tähän asti päästy kuitenkin helpommalla, mitä esikoisen aikaan, mutta tosiaan paljon vie voimia tuo kun toinen itkee vatsaa, eikä mikään tahdo auttaa.

Vauva ähisee, murisee, itkee, äkistää pää punaisena, mutta mitään ei tapahdu. On todella levoton ja ei oikein pitkään viihdy missään asennossa. Pierut tulee todella hankalasti. Olemme käyneet hierojalla nyt kaksi kertaa ja se on vähän helpottanut kipuja ja jumeja. Molempien kertojen jälkeen vatsa on toiminut reilusti. Nyt on tullut vielä lisäksi ummetusta, eikä saada siihenkään mitään apua. Tuntuu, että nykyään annetaan vauvojen vain huutaa. Olin neuvolaan yhteydessä, koska esikoisen aikaan oli suositus, että jos saa korviketta, olisi vatsan hyvä toimia joka päivä. Tämä ei meillä tällä hetkellä toteudu.

Olen pitänyt vauvaa paljon pystyasennossa, röyhtäyksiä tulee, myös silloin kun ei ole ihan hetkeen syönyt. Hyvä että sitä kautta tulee ilmaa ulos. Välillä puklaa ja oksentaa, koska syö mahakipuihin lohdutuksena ruokaa ja välillä syö liikaa. Ei kuitenkaan ole mitään kaarioksennuksia tms. tullut, joten en usko että refluksista olisi kuitenkaan kyse. Vauva on paljon sylissä, ei oikein viihdy muualla. Rinnalla käy välillä, mutta ei tahdo malttaa siihenkään rauhoittua kun vääntää vain itseään kaarelle kun tekee kipeää. Silloin kun on rauhallinen hetki, niin on rauhoittunut myös rinnalle.

Viimeisin kokeilu on ollut oma hieronta ja olen pitänyt vauvaa vatsallaan rinnan päällä. Vatsallaan on hyvin saanut nukuttua ja tuntuu että pierut tulevat helpommin ulos ja on rauhoittanut vauvaa. Olen hieronut öljyn avulla jalkapohjia, jalkoja, selkää ja vatsaa. En tiedä onko hieronnan ansiota, mutta tuntuu, että vauva olisi vähän rennompi ja rauhallisempi. On kokeiltu polkea vauvan jalkoja ja yritetty avittaa kakan tuloa kuumemittarilla. Yhden kerran tämäkin toimi, mutta ei enää sen jälkeen. Nyt on pahimmillaan ollut 3 päivää kakkaamatta, tiedän, ettei ole vielä mikään pitkä aika, mutta on se sen verran pitkä että vauva kerkeää tulla tässä ajassa todella kipeäksi ja olen yhdistänyt kivut juurikin tuohon ummetukseen.

Nyt on pari päivää ollut kuitenkin ehkä vähän rauhallisempia. Meillä oli bifibaby käytössä pari viikkoa, oikeastaan siitä lähtien kun vatsakivut alkoivat, mutta en kyllä huomannut tästä olevan mitään hyötyä, joten lopetin ne pari päivää sitten. En tiedä, johtuuko myös noista, että kivut kuitenkin helpottivat. Jospa tämä alkaisi vihdoin vähän helpottaa, vauvalla ikää nyt reilu 5 viikkoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti