sunnuntai 26. syyskuuta 2021

Pullovauva

Olen ollut enemmän kuin tyytyväinen tähän meidän tämänhetkiseen tilanteeseen ja siihen, että opetettiin vauva pullolle heti alkuun. Monet kauhistelivat sitä, että entä jos vauva ei haluakkaan käydä tissillä kun pullosta saa niin paljon helpommin. Tai että imetys kärsii, kun annat pullosta maidon vauvalle. Miten niin kärsii? Jos vauva käy rinnalla ja sen jälkeen annat pullosta lisää maitoa ja imetysten välissä vielä pumppaa ja pitää maidontuotantoa yllä, niin en vain ymmärrä, miten imetys tästä kärsisi? Kertokaa viisaammat, koska ei meillä ole vaikuttanut tämän melkein kahden kuukauden aikana maidontuotantoon mitenkään tämä, maitoa on tullut koko ajan saman verran. No, tämä ei olisi kyllä minua haitannut, mutta edelleen vauva käy myös tissillä, vaikka pullosta sitä maitoa saakin.

Miksi pullosta?

Ihan siitä syystä, että ruokailuhetket menee paljon nopeampaa. Minulla ei yksinkertaisesti ole aikaa istua tuntitolkulla jossain sohvan nurkassa imettämässä kun on tuo esikoinenkin ja hänen kanssaan on oltava. Vauva voi olla muuten enemmän sylissä. Ja muutenkin ahdistaa ajatus siitä, että ensimmäiset kuukaudet pitäisi pesiä vain vauvan kanssa, aina se vauva on kuitenkin lähellä, mutta on hyvä saada välillä myös omaa tilaa. Näin me tehtiin myös esikoisen kohdalla ja ihan tavallinen lapsi hänestäkin on kasvanut, vaikkei niitä ensimmäisiä kuukausia pötköteltykkään vain jossain peiton alla. Myös isä voi näin osallistua vauvan ruokkimiseen ja hoitaa esimerkiksi yöstyöttöjä, niin itse saa nukuttua ja jaksaa paremmin olla lasten kanssa päivällä. Joskus meillä on pullolle nukahteleva vauva ja joskus tuntuu että haluaa nautiskella pullosta maidon, mutta se ei haittaa, sitten mennään sen mukaan. Iltaisin annan sitten olla enemmän tissillä ja saa nukahtaa välissä ja käydä taas kun on toinen osapuoli myös auttamassa esikoisen kanssa.

Ja nyt kun mies pystyy huolehtimaan myös vauvan ruokailusta, myös minä pääsen käymään yksin jossain ilman vauvaa ja olemaan useamman tunnin kerralla pois. Tekee hyvää kun välillä pääsee yksin tai esikoisen kanssa jonnekin. Sitä kaipaa sitä omaa aikaa, varsinkin jos on ollut huono ja kipeä päivä ja vauva on vaatinut lähestulkoon koko ajan jokseenkin täyden huomion. Silloin kun meillä on vatsakipupäivä niin silloin ei esimerkiksi nukuta muuten kuin liikkuvissa vaunuissa.

En näe mitään syytä, miksei vauvaa siis voisi opettaa myös tuttipullolle. Hyvin meillä on mennyt vaikka molemmat tavat onkin käytössä. Varsinkin jos vauva ei malta tiettyinä hetkinä rauhoittua ollenkaan rinnalle, niin antaa pullosta ja kokeilee myöhemmin uudelleen niin menee paljon paremmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti