sunnuntai 9. toukokuuta 2021

Raskaus ja sen kommentointi

Olen raskaana

Haluan kirjoittaa raskaana olevien ulkomuotojen ja yleensäkin raskauden kommentoinnista. Tämä aihe on ollut lähellä sydäntäni muutenkin ja yritän itse parhaani mukaan toimia niin, kuin haluaisin minua itseäni kohdeltavan. Monesti kun esimerkiksi joku kaveri on raskaana, niin hänelle täytyy sanoa, jos hän ei ymmärrä jotain sanomaani niin sanoa siitä minulle suoraan, yritän parhaani mukaan sitten perustella sanomisiani ja jos olen sanonut jotain pahasti niin tottakai oikaisen asiani ja pahoittelen, jos olen pahoittanut toisen mielen. Nyt vielä enemmän asiat mietityttää, koska olen itsekin raskaana, enkä jaksaisi aina sitä hirveää päivittelyä raskaudesta.

Raskaus on suurimmalle osalle ihanaa aikaa, varmasti jokainen jossakin vaiheessa raskautta on tyytyväinen ja osaa iloita ja myös nauttia siitä, vaikka raskaus ei aina ole niin helppoa. Ihmiset voisivat sen verran miettiä ja antaa raskaana olevien nauttia raskaudesta, eikä olla aina kommentoimassa jotain, varsinkin jos se on jotain negatiivissävytteistä. Ihmisen keho joutuu raskauden aikana kovalle koetukselle. On totta, että raskaana oleva ihminen on aika esillä, koska harvemmin varsinkaan loppuvaiheessa sitä raskautta pystyy enää peittelemään, mutta se ei silti oikeuta ihmisiä kommentoimaan toisen raskautta, oli kommentoija sitten sukulainen, ystävä, toinen raskaana oleva, tuntematon, ihan kuka tahansa. Jos et ole varma, onko kommenttisi ystävällinen vai loukkaava, ole mieluummin sanomatta sitä ääneen. Ei raskaana olevalle tarvitse kommentoida sen takia että huomioit hänen olevan raskaana, kyllä se näkyy, vaikkei sitä kommentoikaan ja raskaana oleva tämän varmasti itse tietää, olevansa raskaana... Ei me raskaana olevat, tai ainakaan minä, odota sitä, että jokaisen vastaantulijan pitäisi huomioida se, että olen raskaana. Minä kyllä tiedän sen muutenkin, yleensähän se on kuitenkin toivottu ja suunniteltu.

Entä sitten jos raskautta yrittää peitellä? Kaikki eivät välttämättä halua kaikkien ihmisten tietävän, että on raskaana. Syitä voi olla monia, miksi haluaa peitellä raskautta, varsinkin alkuvaiheessa. Pitkä lapsettomuus takana, menettämisen pelko, ongelmia raskaudessa, syntyvä lapsi on sairas jne. Vaikka raskaus on näkyvä, voi se olla osalle ihmisistä hyvin intiimi ja henkilökohtainen asia, kyse on kuitenkin omasta kehosta ja sen tuomista muutoksista.

Se ei myöskään ole oikein, että menet huutelemaan toisen raskaudesta, ihan sama oletko kuullut sen raskaana olevan suusta, tai jostain muuta kautta, mutta se ei ole sinun tehtäväsi huudella asiaa eteenpäin ja kertoa kaikille että kumminkaiman serkku on raskaana! Raskaana oleva varmasti haluaa ihan itse asian kertoa muille, sitten kun haluaa ja on siihen itse valmis. Saatikka se, että levität väärää tietoa! Tiesitkö että se ja se on raskaana? Enpä olisi uskonut! Ja sitten käykin ilmi, että kyseinen henkilö ei ole edes raskaana, vaan et ole nähnyt häntä vähään aikaa ja on tullut syötyä vaikka muutama hampurilainen liikaa tai tapahtuu keskenmeno tms.

Sosiaalinen media on myös kiva, mutta petollinen paikka. Äidit ja tulevat äidit vertailevat toisiaan, muut vertailevat raskaana olevia naisia jne. Jos lataa jonkun kuvan vauvamahasta, niin se ei oikeuta ketään kommentoimaan mahaan liittyen yhtään mitään. Itse ainakin olen julkaissut kuviani siinä, miten muitakin kuvia julkaisen. Vappuna julkaisin kuvan, että mihin minä vappupalloja tarvitsen, kun minulla on oma vappupallo omasta takaa. Itse olen onneksi säästynyt vielä näiltä kaikista pahimmilta kommenteilta, mutta uskon että niitäkin sieltä vielä tulee. Varmasti on myös heitä, jotka eivät halua minkäänlaista kommentointia, niin eivät myöskään sitten julkaise sosiaalisessa mediassa mitään kuvia raskauteen liittyen, tai ainakaan suoranaisesti juuri raskauteen liittyen.

Raskauden tuomat muutokset

Verenpaine voi nousta tai laskea, omalta osaltani varsinkin alkuraskaudessa oli todella matalat paineet ja tämä toi huonoa oloa, huimausta ja väsymystä. Väsymys voi olla varsinkin alussa aivan jäätävän voimakasta, saisi ottaa joka päivä päiväunet, ellei kahdetkin ja yössä voi nukkua jopa 12 tuntia ja silti väsyttää. Pahoinvointi ja oksentelu voi jatkua läpi raskauden, ei pelkästään ensimmäisen kolmanneksen. Verenkierto vilkastuu elimistössä, hengästyttää niin ettei tahdo aina saada happea, paino nousee ja tulee turvotuksia, tulee kaikenlaisia vaivoja ja kolotuksia. Vatsa kasvaa joillakin "hurjaa" vauhtia, toisilla ei niinkään nopeaa jos ollenkaan. Välillä tunnet olosi enemmän valaaksi tai possuksi, kuin että olisi täynnä sitä kaikkien ihannoimaa raskaushehkua. Raskaana olevan keho muuttuu muutenkin raskauden aikana, ei pelkästään vatsan kasvuna, joten tämä voi olla varsinkin ensikertalaiselle kova tunneryöppy, kun omat vaatteet ei mahdu enää päälle. Pelko siitä, saako raskauskiloja tiputettua pois ja miten muutenkin raskaus muokkaa vartaloa, onko se enää raskauden jälkeen samanlainen. Minulla vartalo muokkautui, en saanut kaikkia raskauskiloja pois ja farkuista on saanut viimeisen 4 vuoden aikana vain haaveilla.

Tunteet voivat heitellä hormonien takia laidasta laitaan, herkät rakkauselokuvat voi itkettää tai hermot on niin kireällä, että väärä sana voi aiheuttaa raivokohtauksen. On myös huomioitava se, että raskaushormonit voivat tehdä ihmismielelle kummallisia asioita. Asiat, mistä et yleensä pahoita mieltäsi, saattavat yhtäkkiä tuntua ylitsepääsemättömiltä ja näin ollen pitäisi muistaa, varsinkin muiden miettiä mitä sanovat. Oman kehon hallinta voi olla haastavaa, liikkuminen on hankalaa kun selkä kipeytyy vatsan painosta, vatsalihakset erkanevat, vatsa on edessä, etkä saa sukkia jalkaan jne.

Yksi asia on todella ärsyttävää, se, että jopa tuntemattomat ihmiset haluavat tulla koskettamaan kasvavaa vatsaasi. Tämä kertoo sen, kuinka vääränlainen käsitys ihmisillä on raskaana olevasta naisesta ja heidän omasta tilastaan. Ei se vauvamaha ole kaikkien omaisuutta, että sitä ihan kuka tahansa saisi kosketella. Jokaisella kuitenkin on se oma yksityinen alueensa, eikä siihen noin vaan saa mennä. Ja tosiaan kun ihmiset saattavat yrittää koskea vatsaa ilma lupaa. Ei myöskään pidä ottaa itseensä siitä, jos joku raskaana oleva ei haluakkaan, että hänen vatsaansa kosketellaan ja vieläpä sanoo siitä.

Tähän kun vielä lisätään ulkopuolisten kommentointi raskaudesta ja raskaana olevan ulkomuodosta, mahan koosta ja muodosta ja kaikesta muusta, niin miltä sinusta tuntuisi? Ei kukaan tuntematon, puolituttu tai ystävä tule sinua suoraan haukkumaan, että oletpa lihava! Mutta jostain syystä ihmisillä on sellainen ajatus, että raskaana olevaa voi ja saa kommentoida miten vain ja sitten nämä kommentoijat närkästyvät ja suuttuvat siitä, jos tästä heille mainitsee. En ymmärrä sitä, miksi varsinkin sitä mahan kokoa ja muotoa pitää kommentoida, miten se kommentoija määrittelee sen, mikä on normaalin kokoinen maha? Varsin yleistä on myös se, että pahimpia kommentoijia, jotka tietävät raskaudesta ja kaikesta kaiken, on naisia, jotka eivät itse ole olleet ikinä raskaana. Olen tavannut paljon raskaana olevia, jotka päivittelevät sitä, kun heille on sanottu että heidän mahansa on niin suuri. Itse kun olen heidän mahojaan katsonut niin ei ne ole edes olleet mitään suuria mahoja. Eihän kukaan voi tietää, millainen on normaalin kokoinen maha. Tai voi, se normaalin kokoinen maha on jokaisen oma maha, mitä sillä hetkellä on, se ei ole liian pieni, eikä liian suuri, vaan normaali kun se lapsi siellä pystyy olemaan ja kasvaa sitä tahtia kun kasvaa. Jos raskaana oleva itse ottaa asian esille, että hänellä on iso maha tai jotain muuta vastaavaa niin tässä tapauksessa minusta on ok keskustella asiasta. Odottava äiti antaa ymmärtää että pystyy itsekin aiheesta puhumaan ja haluaa puhua siitä.

Omia kokemuksia kommentointiin liittyen

Ensimmäisessä raskaudessa sain kuulla mm. tällaisia asioita.
Onpa sulla iso maha. No siis, nii, minkä kokoinen sen mahan pitäis sitte olla?
Eikö sulla oo tukala olla tuon mahan kans? Esikoinen on siis syntynyt elokuussa ja se kesä oli melko lämmin aikaisempiin vuosiin verrattuna. Tuntui turhauttavalta selittää kaikille, että ei, ei minulla ole tukala olla, koska rakastan lämpöä ja ihanaa kun kerrankin Suomessa on lämmintä, kun ei pääse ulkomaille.
Onko sulla huono olla tuon mahan kans? Höh, no miksi olisi, sehän nyt on ihan normaalia että maha kasvaa ja jos mulla ois huono olla nii en kai mää nyt sen kans kulkis missään vaan olla öllöttelisin kotona.
Miksi oot vielä töissä? Ei raskaus tarkoita sitä että pitäisi kotiin jäädä. Sehän on hienoa, jos pystyy loppuun asti töissä olemaan raskaudesta huolimatta. Aina se ei ole mahdollista. Kyllä sitä itse tuntee oman kehonsa kaikista parhaiten ja tietää, milloin on hyvä jäädä pois. Tosin nykypäivänä näyttää siltä, että kaikki muut asiat pitää jättää pois mutta töissä pitää käydä. Ihan saman kuinka kipeää tekee ja kuin hankalaa on.

Toinen raskaus
OHO. Lausahdus tuli työkaverilta, kun kerroin millon mulla on laskettu aika. 
Merkitsevät katseet, en edes tiedä miksi pitää katsoa jotenkin kieroon. Onko tuo ihme jos haluaa lisää lapsia. Ei meilläkään ole vasta kuin yksi.
Ootko varma että siellä on vaan yks? Tämä on niin ärsyttävää miksi ihmiset kyselee tätä. Kyllähän nyt jokainen, joka on ultrassa käyny, tietää montako sieltä on tulossa ja vaikka siellä ois 1 tai 3 nii sekinhän on jokaisen oma asia.
Olen tosiaan vasta raskausviikolla 26, joten varmasti kerkeää kommentteja vielä tulla lisää.

Mitä saa/voi kommentoida/kysyä?

Sinulla on ihana maha.
Milloin laskettu aika on?
Oletko voinut hyvin?
Saa arvailla kumpi on tulossa, aiotteko selvittää kumpi tulossa.
Ihanaa raskausaikaa elellessä.
Riippuen siitä, kuinka läheisiä olette keskenään, voi kysyä, mitä ajatuksia vauvan tulo herättää, pelottaako vauva-arjessa joku jne.

Mitä ei saa/kannata kommentoida/kysyä?

On varmaan iso vauva tulossa.
Onpa sulla ISO maha.
Oletko varma että siellä on vain yksi?
Oletko raskaana?
Onpa sulla pieni maha, ootko varma että oot raskaana?
Joko alkaa tuntua että syntyy kohta?
Joko se on syntyny?
Joko joko joko????
Varsinkin lasketun ajan lähestyessä sitä itse ainakin toivoo, että saa rauhoittua ja alkaa odottaman tulevaa vauvaa. Ei hirveästi kiinnosta toisten kyselyt koko ajan että joko vauva on tulossa tai joko se syntyy tai onko mitään oloja. Kyllä kerron sitten kun itsestä siltä tuntuu. Ja kun laskettu aika on vain laskettu aika. Se ei tarkoita että vauvan pitäisi syntyä juuri sinä päivänä, se voi syntyä 2 viikkoa ennen tai 2 viikkoa jälkeen ja tässä välissä ihan milloin vain. Ja sitten kun se vauva on syntynyt niin alkaa hirveä kyselyrumba, millon voi tulla käymään, joko saa tulla jne. Kyllä haluaisi ihan rauhassa tutustella vauvan kanssa, ainakin minä. Toki näitä asioita voi kysyä jo raskausaikana, että haluatteko rauhassa ensin tutustua vauvaan ym. Niin saa vähän osviittaa siitä, kannattaako ensimmäisten viikkojen aikana tunkea kylään vai ei. Toki lähipiiri on erikseen kun heidän kanssaan on muutenkin tekemisissä, mutta kaverit ja tuttavat voi odottaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti