maanantai 3. toukokuuta 2021

Raskausdiabetes

Ajattelin kirjoitella nyt vähän tuosta raskausdiabeteksesta ja miten se minulla on käyttäytynyt tässä viikon aikana. Lähtökohtahan siis on että paastoarvot pitäisi olla alle 5.5 ja tunti ruokailusta verensokerin pitäisi olla alle 7.8. Minun taipaleeni on vielä alussa, joten varmasi tulen kirjoittamaan tästä aiheesta useampaankin kertaan. Ja huom! Tämä on vain minun kokemukseni, muilla voi mennä ihan eritavalla, mutta jospa tästäkin olisi apua jollekin ja saa itsekin purkaa vähän ajatuksia. Radi tosiaan diagnosoitiin viime viikolla, paastoarvo oli juuri pykälässä, 5.3 ja tuomio tuli. Pääsin käymään diabeteshoitajalla ja sain ohjeita, miten lähteä hoitamaan koko diabetesta.

Tällä hetkellä tavoite on, että mittaan kaksi kertaa viikossa 4-6 kertaa päivässä verensokereita. Paastoverensokerin aina aamulla ensimmäisenä ja tunti ruokailujen jälkeen. Ekana päivänä mittailin myös ennen ruokaa, ja osa haluaakin että näin tehdään, mutta itse en tällä hetkellä sitä koe tarpeelliseksi, koska noissa arvoissa ei ollut mitään ongelmaa. Eikä minulla muutenkaan ole ollut ongelmaa noiden ruokailujen jälkeisissä arvoissa. Korkein arvo tähän mennessä on ollut 7.0. Päivällä menee siis hyvin, eikä ole ainakaan vielä ollut vaikutusta sillä, mitä on syönyt.

Eniten päänvaivaa aiheuttaa paastoverensokerit. Ne on koko ajan koholla, olen neljänä aamuna ottanut verensokerin, joista vain yksi on ollut alle sallitun rajan. Luulen, että tästä otetaan neuvolassa kiinni ja joudun jatkoseurantaan ja aloittamaan sen lääkityksen. Kokeilussahan toki vielä on, että saako sitä verensokeria jotenkin laskettua, mutta epäilen. Ihan sama mitä on syönyt niin silti on liian korkea. 5.6-5.9 ollut sokerit. Mm. eilen illalla söin sen verran tuhdin päivällisen ja olin niin väsynyt, etten jaksanut enää iltapalaa syödä ja paasto oli 12 tuntia, silti aamulla verensokeri oli 5.6. Jos paasto on ollut vain 10 tuntia, sokeri on korkeampi. Sitä en osaa sanoa, että jos paasto olisi lyhyempi, mitä verensokeri silloin näyttää, pitäisi joskus mitata ihan mielenkiinnosta, kuitenkin tulee käytyä aamuyöstä jossain vaiheessa vessassa niin samalla voisi sokerinkin katsoa. 

Eniten tuossa paastoverensokerissa aiheuttaa hämmennystä se, että mittauksen jälkeen kotona syön heti aamupalan, puuroa, jogurttia ja kahvia tms. ja siitä tunnin päästä verensokeri on matalampi kuin paasto. En oikein ymmärrä tätä, koska kaiken järjen mukaan verensokerin pitäisi nousta, kun on syönyt ja olla juurikin korkeimmillaan tunnin päästä ruokailusta, niin minulla se on kerennyt laskea jo matalammalle, mitä itse paasto... Joten täytyy siellä elimistössä jokin pelata kun saa ne sokerit niin nopeasti alas. Aion tätä kysyä neuvolasta, koska en ole törmännyt tällaiseen tilanteeseen lähihoitaja- tai sairaanhoitajaurani aikana. Tokikaan en ole raskaana olevia hoitanut ja näyttää siltä että raskaana ollessa voi elimistökin tehdä vähän mitä sattuu.

Muutoksia ruokavalioon on tullut vähän, juuston jätin nyt hetkellisesti kokonaan pois ja herkkuja olen vähentänyt reilusti. Annoskoot on pysyneet suhteellisen samana, mutta olen pyrkinyt lisäämään kasviksia ja välipalat olen lisännyt ruokavalioon, ettei iltaisin tulisi syötyä niin hirveästi. Katsotaan nyt täytyykö vielä jotain muutoksia tehdä, mutta en oikein tiedä, mitä lähtisi muuttamaan, kun tosiaan noissa päiväarvoissa ei ole ollut mitään ongelmaa, vaan ongelmaksi on muodostunut nuo paastosokerit. Katsellaan mitä neuvolassa sanovat ja miten tästä jatketaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti