lauantai 5. syyskuuta 2020

THL suosituksia, maskeja, mitähän vielä.

Thl suositukset
Vastikään on ollut puhetta siitä, kun työpaikoilla, esimerkiksi kouluissa on maristu siitä, että vanhempi käy töissä, vaikka lapselta on otettu koronanäyte ja sitä tulosta ei ole vielä tullut.
Muistuttelen ihmisiä siitä, miten THL ohjeistaa: " Oireettomat perheenjäsenet voivat olla koulussa, kun testitulosta odotellaan, ellei jo tuolloin ole erityisen vahvaa epäilyä, että perheenjäsenellä on koronavirustartunta."
Eli oireeton perheenjäsen saa käydä töissä. Testituloksissa voi kestää jo useita päiviä, niin ei voi olettaa että terveet perheenjäsenet odottavat kotona sitä vastausta. Muutenkin tuntuu siltä että tämä koko korona höpötys on mennyt aivan yli, varsinkin niissä kunnissa, joissa ei ole edes koko koronaa. 

Kerron oman esimerkkini ja tämä on nimenomaan sitä maalaisjärjen käyttöä, tietenkin itsekin kun olen alalla niin on tietoa koronasta, sen tyypillisistä oireista ja miten korona muutenkin käyttäytyy, tieto ei tässä tapauksessa lisää tuskaa. Meillä on hyvä tehohoito ja vaikka kuinka voisi näyttää huonolta niin hyvin voi selviytyä. En osaa edelleenkään pelätä koronaa, vaikka se koko ajan on tuolla jossain konkreettisesti. Ja siis kun olen tätä postausta kirjoittanut niin suositukset etenkin lasten näytteenottoon liittyen on muuttuneet, mutta haluan silti kirjoittaa tämän esimerkin. Mutta siis siihen esimerkkiin.  Lapsemme sairastui jokunen viikko sitten. Hänelle nousi melkein 39 asteen kuume, tuli nuhaa ja yskää. Soitin terveyskeskukseen vain sen takia, että tarvitseeko meidän lähteä koronatestiin, jos lapsi tervehtyy loppuviikkoon mennessä, niin saisi mennä hoitoon.

Hoitaja kysyi, olemmeko matkustelleet riskialueilla tai onko itsellä epäilystä siitä, että olisi korona. Kerroin että ei olla matkusteltu, enkä usko olevan koronaa, ja lapsilla on kuulema nyt liikenteessä jokin virus, en muista nimeä. Meidän ei tarvinnut mennä koronatestiin ja olen edelleen vahvasti sitä mieltä ettei ole koronaa. Joku varmaan nyt sitten tietenkin sanoo, että ettehän te voi tietää onko se koronaa ja jos me olemme miehen kanssa oireettomia kantajia. Meillä täällä päin ei ole tällä hetkellä koronaa, yksittäisiä tapauksia lukuunottamatta lähikunnissa. Ja lapset, niillä on ympäri vuoden aina jotain pikku nuhaa ja viruksia on paljon, koulut ja päivähoito on alkanut niin sehän on ihan normaalia että niitä tauteja tulee, kaikki ei ole automaattisesti koronaa, koittakaa ihmiset ymmärtää se. Ja mitä siihen tulee, ettei voi tietää mistä se tulee. Niin se on jo oikeasti huonoa tuuria jos se täällä tulee. Ja jos kerta tulee niin se on sitten tarkoitettu niin. Elän kuitenkin tätä elämää niin kuin ennenkin, enkä voi olla elämästä jossain koronapelossa. Ei se niin herkästi tartu, mitä ihmiset luulee.

Mekin pärjäsimme lapsen kanssa kotona ja seurasin mm. Näitä oireita: onko hengenahdistusta, miten ruoka maistuu, lapsen yleisvointi, kuumeen mittaaminen useamman kerran päivässä, auttaako särkylääke, onko vatsavaivoja. Pari päivää lapsi oli kuumeessa, tänä aikana rupesi kunnolla nenä vuotamaan ja yskitti, sitten alkoi helpottamaan ja ehkä viikon verran nenä vuoti niin että piti useammasta päivässä niistää. Ja siinä se.

Suunenäsuojat
Nyt on tullut ne suositukset maskien käytöstä yleisissä paikoissa, esimerkiksi julkisissa kulkuneuvoissa. Edelleenkään tämä ei siis ole pakollista, mutta muistakaa. Kirurginen suunenäsuojus suojaa kaikkia vain silloin, kun jokaisella on maski. Silloin kun vain yksittäiset ihmiset käyttävät maskia, niin maski estää sen ihmisen hengitysteiden kautta sen mahdollisen koronan leviämisen, jolla se maski on. Toki muidenkin hengitystieinfektioiden leviämisen. Ja muistakaa hyvät ihmiset, jos jollakin ihmisellä on se maski päässä niin ei sitä tarvitse pelätä niinkuin se ihminen olisi joku tappava tauti, ei sillä automaattisesti ole sitä koronaa, eikä välttämättä ole edes mitään flunssaa. Mutta jos vähän nenä vuotaa tai on kurkku kipeä ja haluaa omalta osaltaan ehkäistä sen, ettei tartuta muita niin se on ok. Jos haluaisi että suodatin toimisi molempiin suuntiin niin silloin olisi oltava paksumpi maski, jossa on kunnon suodatin. Mikäli siellä bussissa kaikilla muilla on maskit, paitsi yhdellä ja tällä kyseisellä henkilöllä, jolla ei ole sitä maskia, on korona, niin kaikki ovat altistunteet koronalle. Pahiten tietenkin he, jotka ovat lähimpänä.

Mutta siis, jos maskia käyttää niin että nenä näkyy, tai sitä häpelöi koko ajan tai ottaa välillä pois ja laittaa saman maskin takaisin, niin se on ihan sama, vaikkei sitä maskia olisi ollenkaan. Maskin täytyy peittää kokonaan sekä suu että nenä. Valitettavasti olen nähnyt todella monta ihmistä, joilla on kyllä se maski, mutta se on vain suun edessä, nenä näkyy ja silloin on ihan sama onko sitä maksia vai ei. Ymmärtäähän sen että maallikkona, joilla ei ole hoitoalan tietoja ym. niin ei välttämättä oikeasti tiedä, miten maskeja ja muita suojavarusteita, esimerkiksi niitä käsineitä käytetään hygieenisesti ja oikeaoppisesti, mutta silloin pitäisi ottaa siitä selvää, minusta netistäkin löytyy oikein hyviä ohjeita ja videoita pukemiseen ja riisumiseen. Tiedän myös sen, se maski on ahdistava ja jos on silmälasit niin lasit voivat mennä huuruun ja tuntuu ettei saa happea ja hiilidioksidipitoisuudet nousee ja ahdistaa ym. Mutta miettikää tätä, se oikea, kunnon suodattimella oleva maski, on kymmenen kertaa pahempi, verrattuna kirurgiseen suunenäsuojukseen.

Korona
Joskus mietin, miksi ihmiset pelkäävät tätä koronaa niin paljon? Todennäköisesti se tulee jäämään tänne samanlaisena kuin esimerkiksi joku kausi-influenssa. Rokotus tulee, jos tulee, joskus vuosien päästä. En aio ottaa sitä. Joku tietenkin nyt ajattelee, että entäpä jos sattuu omalle kohdalle. Minä tiedän, mitä se korona voi pahimmillaan tehdä, enkä minä siltikään osaa sitä pelätä. Enempi pelottaa läheisten puolesta, tottakai ja se että jos joutuu oman perheensä altistamaan koronalle, mutta en siltikään osaa omalle kohdalle sitä pelätä. On, tottakai se on paha tauti ja jos koronan saa niin pahimmillaan toipuminen kestää kuukausia ja palautuuko koskaan täysin ennalleen? Vai jääkö jotain ongelmia. Onko keuhkoista kudokset vaurioituneet niin pahasti, etteivät ne palaudu koskaan enää entiselleen. Tuleeko jälkitauteina jotain muuta, jotka vie jo valmiiksi huonoon kuntoon joutuneen ihmisen vielä huonompaan kuntoon? Kuoleeko siihen? Riistäytyykö toinen aalto niin pahasti käsistä, ettei tehohoidon paikat riitä? Tuleeko veritulppia? Joudunko toisten armoille, vaikka olisin parantunut? Avoimia kysymyksiä on paljon, eikä niihin pysty kukaan ennalta vastaamaan. Saahan sitä pelätä, mutta turhaa joukkohysteriaa on ihan turha lietsoa, tilanne on nyt mitä on. Otetaan kaikki vastaan mitä on tullakseen. Jokainen kuitenkin voi omalta osaltaan huolehtia siitä oikeasta ja hyvästä käsihygieniasta ja jos joku ei halua liikkua kotinsa ulkopuolelle koronan pelossa niin sekin on ihan ok. Mutta se turha hössöttäminen...

Ja sitäkään minä en vain ymmärrä että miksi sitä on pitänyt lähteä sinne ulkomaille, kun sehän nyt on selvää että sieltä saa tuliaisiksi sen koronan. On nähty, monta kertaa. Eikö sen verran voisi odottaa että tämä laantuu myös sieltä muualta maailmasta, jos sitä kerta vielä pitää pelätä niin paljon. Kyllähän se itseäkin tympäsee, tarkoitus oli lähteä Espanjaan marraskuussa, mutta kun tilanne on tämä, ja vaikka saisi mennä, niin en aio mennä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti