sunnuntai 13. kesäkuuta 2021

Metformiinin aloitus

Sain sen lähetteen äitiyspoliklinikalle viime neuvolassa, tai siis neuvolatäti oli konsultoinut lääkäriä ja lääkäri oli tehnyt lähetteen noissa verensokeriasioissa, kun ne paastosokerit tahtoi olla korkealla. Hassuinta tässä oli se, että minun piti ruveta syömään enemmän, että sokerit pysyisivät tasaisempana ja näin ollen paastosokerit eivät olisi aamuisin liian korkealla. Tässä kävi taas sitten niin, että syön enemmän, mitä aiemmin ja kun viimeksi paino oli tippunut neuvolassa, niin nyt sitä oli tullut reilusti lisää, ja onko tuo ihmekään kun on joutunut syömään enemmän. Tämä painon nousu taas ahdistaa minua aikalailla tällä hetkellä, kun muutenkaan olo ei ole paras mahdollinen.

Pääsin äitiyspoliklinikalla juttelemaan sekä kätilön että lääkärin kanssa. Käytiin vähän ruokapäiväkirjaa läpi ja samalla mietittiin, mitä voitaisiin tehdä painon hallitsemiseksi. Ruokapäiväkirjaa tehdessä, kaikki näytti päällisin puolin hyvältä, eikä niihin tarvitsisi tehdä mitään muutoksia, mutta silti on outoa että paino nousee niin reilusti. Ainoita muutoksia, mitä kätilö ehdotti niin oli että jätän juuston kokonaan pois ja vaihdan normaalit jogurtit kevyt jogurtteihin. Niin, jotenkin tuntuu hassulta että ainoat mahdolliset muutokset olisi tuollaisia, kuitenkin se 2 ylimääräistä välipalaa pitää syödä, koska muuten sokerit nousevat.

Olen syönyt nyt 5 päivää tuota metformiinia. Tässä on ollut melko huonoja päiviä ja öitä, yöt on tullut valvottua kipujen takia jne. Ja näyttää että paastot ovat edelleen korkealla, saan omin luvin nostaa annosta puolella, mikäli näyttää viikon aikana että paastot on vielä korkeita. Lääkäri oli sitä mieltä, ettei muutamat ylitykset merkitse mitään, kun ne on tiedossa että johtuu näistä öistä ja jos on päivällä syönyt huonosti. Täytyy nyt rauhassa katsella, mihin suuntaan sokerit lähtevät menemään. Todennäköisesti nostan annosta ensi viikolla, täytyy sitten olla yhteydessä polille, mikäli annoksen nosto ei tuo toivottua tulosta. Jotenkin alkaa olla jo aivan loppu tähän ruoan kyttäämiseen, mitä syö ja mitä ei. Olisi helpompi vain syödä niin kuin on ennenkin syönyt. Ennen on saattanut olla 4 tuntiakin väliä syönneissä, nyt maksimissaan se kolme, yleensä kaksi tuntia.

Lääkäri ei vielä tässä vaiheessa halunnut aloittaa insuliinia, koska paastosokerit ovat olleet niin vähän koholla, mutta saa nähdä, mikäli ei tuolla tablettihoidolla ole toivottua vaikutusta. Vauva ei ole iso, keskikäyrän alapuolella kasvaa, joten sen puoleen ei ole ongelmaa ja ultrassa oli kaikki muutenkin hyvin. Pitäisi vain itseä tässä vielä tsempata, jotenkin vaan on turhauttavaa välillä, kun kaikki elämä on vain ruoan ympärillä ja joutuu todella paljon miettimään jos johonkin lähtee, että mitä voi syödä ja mitä pystyy ottamaan mukaan. Ensi viikolla käyn ottamassa verikokeita tähän diabetekseen liittyen, koe otetaan kaikilta, joille lääkitys aloitetaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti