sunnuntai 24. lokakuuta 2021

Imetys osa 2.

Taas olisi aika kirjoittaa siitä, miten meidän imetys on jatkunut alun vaikeuksien jälkeen. Edellinen postaus imetykseen liittyen olikin imetysviikon ajalta lokakuun alusta, jolloin rintakumi jäi pois. Tästä rintakumin poisjättämisestä on nyt 3 viikkoa, eikä sen jälkeen edes yritetty laittaa sitä takaisin, koska vauva osasi niin hienosti ottaa rinnasta kiinni ilman kumia.

Mitään rintaraivareita ei ainakaan vielä ole tullut. Alussa, kun vauva sai rinnasta kiinni ilman rintakumia, hän rupesi hylkimään tuttipulloa, eikä tahtonut millään ruveta enää syömään pullosta. Tämä aiheutti huolta siinä mielessä, ettei hän saanut tarpeeksi maitoa, koska korviketta meni kuitenkin päivässä 400-600ml. Yöllä on suostunut pullon ottamaan ongelmitta ja yöllä taas ei rupea syömään rintaa ollenkaan.

Ennen rintakumin poisjättämistä vauva kävi vaihtelevasti rinnalla ja viime päivinä ei käynyt enää kun kerran tai pari päivässä. Kerrat rupesi nopeaa tahtia nousemaan sen jälkeen, kun kumi jätettiin pois ja nyt käy useita kertoja päivässä rinnalla. Viikonloppuisin vähemmän, koska mies on myös kotona ja aika herkästi antaa vauvalle pullosta maitoa, jos minä olen esimerkiksi nukkumassa. En ole tarkkoja määriä laskenut, montako kertaa käy rinnalla päivän aikana, mutta luulisin 5-7 kertaa käyvän.

Tällä hetkellä en osaa sanoa, kuinka paljon maitoa menee, koska vauva on paljon enemmän rinnalla nyt, mitä aiemmin. Pumppaan ehkä sen 3 kertaa päivässä vielä lisäksi, mutta tietenkään ei maitoa tule pulloon nyt niin paljoa kun vauva käy rinnalla. Olen välillä käynyt vauvan kanssa puntarilla, että vähän näkee osviittaa paljonko painoa tulee lisää, tai tuleeko ja ei ainakaan lähde laskuun. Täytyy myöntää että välillä imetys on tuonut stressiä siinä suhteessa, kun pelottaa, ettei vauva saa tarpeeksi maitoa. Imetys/syöttökerrat ovat kuitenkin vähentyneet 12 kerrasta 8 kertaan ja kertasyöntimäärät ovat myös vähentyneet. Aiemmin vauva söi hyvästikin 80-120ml kerralla, nyt saattaa mennä vain 40-80ml kerralla. Ei hän kuitenkaan huuda nälkää, tai vaikuta mitenkään nälkäiseltä, joten sen puoleen ei pitäisi huolta olla. Välillä saattaa mennä monta tuntia, ettei ota ollenkaan maitoa tai pullosta saattaa juoda 10ml. Jospa kuitenkin paino nousisi tarpeeksi, niin voisi hyvillä mielin imetystä jatkaa.

Esikoisen kohdalla tähän mennessä imetyskerrat oli varmastikin sen 1x vuorokausi ja vauvalla tulee kohta 3kk ikää, jolloin esikoisen kanssa koko imetystaipale loppui. Olen täysin varma siitä, että meillä kuitenkin tämä imetystaipale jatkuu pidempään nyt kuin tuon 3kk ja olen siitä kyllä onnellinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti