perjantai 21. elokuuta 2020

Lapsen kehitys

Meillähän on tämä meidän ainokainen syntynyt 2017, vastikään täytti 3 vuotta. Välillä tuntuu että ihmisillä on tietty käsitys, mitä minkäkin ikäisen pitäisi osata. Jos kolme vuotias ei osaa piirtää ympyrää niin on jotenkin kehitystä jäljessä... Ajattelin tähän vähän kertoa että mitä tämä meidän kolme vuotias nyt osaakaan. Enkä ole hänen kehityksestään huolissaan, vaikka hän nyt ei osaa sitä ympyrää piirtää.

Fyysinen kehitys
Pituutta on kasvanut reilusti. Hän oli syntyessään 48,5cm pitkä, ensimmäisen kuukauden aikana meidän mini kasvoi yli sentin viikossa ja siitä eteenpäinkin ainakin kolme senttiä kuukaudessa, pituuskasvu oli siis huimaa ja nyt lähennellään varmaan 98cm, tarkkaa mittaa ei ole. Eihän siis 98cm ole kolmevuotiaalle mikään hirveä pituus, vaan kun lähtötilanne oli niin lyhyt, niin siinä suhteessa hän on kasvanut paljon. Neuvola olisi ollut 17 päivä, mutta lapsi tuli kipeäksi niin neuvola siirtyi 26 päiväksi. Joten saadaan tarkka mitta, mutta vasta ensi viikolla.

Paino on laahannut nyt -2 käyrällä oikeastaan koko ajan. Hän on hoikka, mutta ei mielestäni mikään liian laiha. Hoikka ollut koko ajan, mutta kun tuota pituutta on tullut niin hurjaa vauhtia, niin en yhtään ihmettele, ettei paino pysy perässä. Enkä ole huolissani painon noususta, koska se kuitenkin nousee tasaisesti koko ajan ja syö hyvällä ruokahalulla.

Vaipat meillä on jäänyt noin kuukausi sitten kokonaan pois. Päiväkuivaski oppi oikeastaan yhtäkkiä 2v2kk ikäisenä ja nyt tosiaan myös yökuiva. Aluksi pidimme vaippaa, mutta kun se alkoi olla toistamiseen kuiva yön jäljiltä niin jätettiin pois. Satunnaisia vahinkoja voi tulla vielä, mutta se on ihan normaalia. Yleensä vahinko sattuu, jos ei ole muistettu käydä vessassa ennen nukkumaanmenoa. Osaa kuitenkin pyytääkin vessaan jos herää pissahätään.

Kävelemään oppiminen kesti vähän pidempään, oli 1v3kk kun alkoi kävellä ilman tukea. Tuen kanssa käveli jo vuoden ikäisenä.  Hänellä ei muutenkaan ollut mikään kiire lähteä liikkeelle kun oli vasta 10kk ennen kuin alkoi edes ryömiä. Tasapaino on jotenkin heikkoa ja kiipeilyä ei harrasta juuri ollenkaan. Tämä on minulta perittyä, minullakin on todella huono tasapaino. On myös hyvin arka kiipeilyn suhteen, mutta kiipeilee kyllä kun on lähellä tukena ja kannustamassa. Eipähän satu niin paljon haavereita, kun ei lähde itsekseen kiipeilemään. Kovasti haluaisi ajaa pyörällä, mutta ei ole vielä hoksannut, miten polkimilla poljetaan. Yhden kierroksen polkaisee, mutta sitten yrittää polkea väärinpäin ja jarrut menevät päälle. Potkupyörällä ajelee kyllä ja sillä tasapaino parantuukin hyvin.

Sosiaalinen kehitys
Kaverit on todella tärkeitä. Aiemmin oli tärkeää että joku kaveri oli vieressä, mutta leikkivät omia leikkejään. Nyt oikeastaan kesän aikana on tullut sitä että leikkivät yhdessä samaa leikkiä. On sekä tyttö- että poikakavereita. Hän olikin 9-10kk jo kun lähti hoitoon, joten sosiaaliset taidot on kehittyneet jo pienestä pitäen ja osaa olla kavereiden kanssa. On myös empaattinen jos joku esimerkiksi itkee ja kysyy mikä on hätänä. Omaikäisiä leikkikavereita on, mutta on myös nuorempia ja vanhempia. Hyvin käsittää sen, jos toinen on pienempi ja sitten taas osaa leikkiä "rajumpia" leikkejä isompien lasten kanssa.

Mielikuvitus on tullut leikkeihin mukaan ja mallioppiminen. Paljon ottaa mallia muista ja soveltaa niitä sitten omaan leikkiin. Leikeissä alkaa olla jotain logiikkaa, eikä ole pelkästään vain jotain levittämistä. Mielikuvitusystävää meillä ei ole. En tiedä, jos olisi joutunut olemaan korona ajan vain kotona, niin olisiko sellainen tullut. Mutta onneksi sai olla hoidossa korona ajan kun me vanhemmat oltiin töissä. Mielikuvitus vaikuttaa myös nukkumiseen, on alkanut näkemään painahaisia ja välillä pelkää kovastikin. Uskoo kuitenkin kun sanoo, ettei unet ole todellisia ja rauhoittuu. Sängyn alta täytyy myös aina häätää kaikki ötökät pois ennen nukkumaanmenoa ja ulkoa täytyy kanssa häätää mörkö. Sitä en tiedä mitä mörköä tarkoittaa, koska esimerkiksi muumien mörklä ei pelkää.

Älyllinen kehitys
Muisti on todella hyvä, muistaa monen kuukauden takaisia asioita. Ehkä ne on olleet jotenkin merkittäviä kun muistaa. Esimerkiksi joulun aikaan meillä kävi tapaturma ja paloauto ja ambulanssi kävi katsomassa ja hän muistaa vieläkin sen. Monesti kertoo tapahtuneesta ja puhuu vilkkuvaloista ja sanoo että sai ambulanssisedältä pupun. Kertoo sen niin että hänelle tuli pipi ja osoitta päätä ja sitten tuli piipaa-auto katsomaan jne. Joskus myös selittää jotain asiaa, joka on tapahtunut jo jonkun aikaa sitten, eikä itse edes ole muistanut koko asiaa, ennen kuin hän on sitten ottanut asian puheeksi.

Kyselyikä on ollut jo hyvän tovin. Mikä tuo oli? Mitä teet? Mitä äiti sanoi? Miksi, miksei? Näitä kysymyksiä kuulee päivittäin, useasti. Puhe on muutenkin kehittynyt nyt hurjaa vauhtia ja puhuu usean sanan lauseita 4-6 sanaa. Ja kertoilee ihan johdonmukaisesti asioita. Osaa myös hyvin kertoa mitä on tehnyt päivällä jne. Ja osaa kertoa seuraavasta päivästä mitä tehdään, kun hänelle on ensin kerrottu päivän suunnitelma. Puhe on kehittynyt todella paljon nyt puolen vuoden aikana. Joitain sanoja tuli jo vuoden jälkeen ja 2 vuotiaana saattoi sanoa 2 sanan lauseita. Sanavarasto on jo todella laaja ja kyselee paljon sanoja ja toistaa niitä.

Osaa laskea jo kymmeneen, on osannut jo varmaan 4 kuukautta ainakin. Osaa värejä, punainen, sininen, keltainen ja vihreä. Oranssin muistaa joskus, mutta se on vielä vähän opettelussa. Osaa näyttää sormilla että on kolme vuotta. Tekee palapelejä aina silloin kun sattuu kiinnostamaan, mutta esimerkiksi piirtäminen ei kiinnosta yhtään, ei pätkääkään. Palapelejä tehdessä saattaa välillä palaa hermot, jos ei palaset heti löydy oikeille paikoille. Jaksaa kuitenkin välillä keskittyä palapelien tekoon ihan ok. Enkä ole niitä piirustus välineitä yrittänyt hänelle edes tuputtaa kun näkee, ettei kiinnosta. Palikoita hän kasaa päällekäin mielellään, jaksaa keskittyä siihen ja saa jopa 11 palikkaa päällekäin, ennen kuin sitten hajottaa koko tornin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti